Medlemsutvalget har gleden av å invitere medlemmer og kandidater ved NKI til en fagkveld med Stig Hjelland den 21.november!
Functional Analysis – Møte med og bruk av en «hands on»-metode i kroppspsykoterapi
Kan man få kontakt med tilstander bak det psykologiske forsvaret, uten å være invaderende eller «forførende»? Kan tilstand av dyp autentisk kontakt og nærvær induseres kroppslig?
Psykologspesialist og karakteranalytiker Stig Hjelland ønsker å se på disse spørsmål ved å ta oss gjennom hans personlige reise fra arbeid med samtaleterapi til også å inkludere «hands-on» metoder. Han vil belyse hvordan varsomme kroppslige intervensjoner og tilnærminger kan tjene individets autentiske selvopplevelse og utfoldelse innenfra.
Hjellands tilnærming er fundert i Functional Analysis som utviklet av Will Davis. Hjelland betrakter sin måte å nytte metoden nå som en «fysisk indusert mindfulness”.
Røttene går tilbake til Wilhelm Reich sine tanker om pulsering av livskraft i alle levende vesener – sett som sammenhengende bevegelser av ekspansjon («outstroke») og sammentrekning («instroke»). I det perspektivet kan sykdom betraktes som rytmeforstyrrelser eller blokkader i denne grunnleggende pulsen.
Will Davis egen beskrivelse av metoden
Tradisjonelle kroppspsykoterapier har ofte vektlagt emosjonell utladning, mens fokuset her blir flyttet til selvopplevelse, gjennom å nytte milde men dyptgående teknikker. Det arbeides ikke primært med utløsning av livskraft slik som i enkelte post-reichianske tradisjoner, men med å mobilisere en sammenhengende bevegelse hvor klienten får samle seg og oppleve eget nærvær.
Det psykologiske forsvaret skal ikke nedkjempes. Klienten skal ikke forbedres eller endres gjennom berøringen – men oppnår økt kontakt med seg selv, kan komme dypere, og utvikle ny struktur innenfra. Det hviler på et prinsipp om å gå bak forsvaret til nivået før problemet eller traumet oppstod.
En konsekvens av denne prosessen er spontan styrkning av grenser og en utvikling av både form og struktur – en naturlig utvikling av områder i selvet som ble forhindret fra å vokse, men ble værende fastfrosset som potensiale. Når personen får anledning til å reorganisere sitt forhold til seg selv, kan forholdet til andre også reorganiseres. Dette utfra en forståelse at gode og modne relasjoner forutsetter evnen til å relatere til seg selv.
Nyere biofysisk forskning har tydeliggjort rollen bindevevet har i å binde stress i kroppen. Functional Analysis interesserer seg for kvaliteten i vevet som et utrykk for klientens eksistensielle posisjon. Symptomer, sykdommer og lidelser åpenbarer seg i det psykosomatiske område, mens opphavet ligger på et dypere, funksjonelt nivå. Gjennom fokusert samtalearbeid oppnår klienten en klarere og dypere kontakt med seg selv. Somatisk, skjer det samme. Ved lett berøring, mobiliseres egenskaper i bindevevet som bringer klienten dypt inn for å møte, først seg selv og siden verden. En slik tilnærming kontakter og utforsker det dype sted i hver av oss, hvor følelser, tanker, drømmer og bevegelser flyter sammen – våre livsopplevelsers utspring.
Sted: Gjerdrums vei 19, 5. etasje.
Lett servering i forkant og underveis. Kun fysisk deltakelse.
Dato: Torsdag 21. november kl. 18:00-20:00 i Gjerdrums vei 19, 5 etasje
Pris: Medlemsutvalget ved instituttet ber deltakere bidra med 100 kroner for å dekke kostnader til arrangementet. Vipps: 59733.
Påmelding og evt. allergier sendes innen torsdag 14. november på epost til kontor @ karakteranalyse.no eller via påmeldingskjemaet under: